Onze Kokos

Alles over onze kokos

De kokosnoot

Een kokosnoot is eigenlijk een steenvrucht, en geen noot. Het groeit aan de Cocos Nucifera, ook wel de kokospalm genoemd. Het is niet bekend waar de boom precies vandaan komt. Doordat kokosnoten drijven zijn ze zelfs voor de kust van Noorwegen gevonden! De vrucht van deze palm bestaat uit meerdere lagen. Ze groeien aan de boom met een dikke groene bast eromheen, hier zit de kokosnoot in. De kokosnoot heeft een harde buitenlaag waar een laag met het binnenste vruchtvlees aan vast zit. Uiteindelijk is de holte in het midden van de kokosnoot gevuld met kokoswater.

De plantages

Voor onze kokos werken wij samen met de beste plantages uit Zuidoost-Azië. Daarbij  werken we alleen samen met GFSI gecertificeerde plantages die welzijn van mens en dier respecteren. Deze plantages zetten geen apen in bij het plukken van de kokosnoten. Het betreft in de meeste gevallen zelfs hybride plantages, deze maken gebruik van lage kokospalmen, die arbeidsvriendelijk zijn voor de mens en de noodzaak van “klim”activiteiten uitsluiten.

 

Verwerking en transport

De kokosnoot wordt na het plukken doormidden gehakt en te drogen gelegd in het zon. Zo droogt het vruchtvlees van de kokosnoot tot een harde laag en kan het verwerkt worden tot kokosrasp. Deze wordt verpakt in grote balen van 25 kilo en via containerschepen naar Nederland verscheept.

 

Hoe wordt er kokosbrood van gemaakt?  

Hoewel de naam doet vermoeden dat onze kokosbroden, net als normaal brood, gebakken wordt, is dat niet zo. Het deeg wordt na het mengen in een mal gedrukt en gaat daarna de koeling in. Nadat het brood hard geworden is tijdens het koelen wordt het gesneden en verpakt. Bekijk het filmpje om te zien hoe het er in de fabriek aan toe gaat!