Onze historie

het ontstaan van Kokosbrood

Kokosbrood. Een snel belegde boterham met kokosbrood in de leukste kleuren en lekkerste smaken is al meer dan 60 jaar een begrip in Nederland en daarbuiten. Wie is er niet mee opgegroeid? Lees hieronder meer over enkele belangrijke momenten in onze historie.

1954

Van suikerwerkfabriek tot kokosspecialist!

In 1954 startte Abraham Theunisse een kleine suikerwerkfabriek aan de Scheepssingel in Harderwijk. Op ambachtelijke wijze maakt hij in eerste instantie voornamelijk drups, snoepjes met ananas- en pepermuntsmaak.

Ook wordt een recept voor kokosbrood ontwikkeld dat eerst slechts in kleine hoeveelheden wordt gemaakt. Maar Theunisse besluit zich te specialiseren. Zijn enthousiasme over, en zorg en liefde voor het product laten zich proeven. Mede door de opkomst van de supermarkten groeit de vraag snel. Theha b.v. is geboren, de naam is een combinatie van de ‘The’ van Theunisse en de ‘ha’ van Harderwijk.

1972

De opkomst van de supermarkt

Theunisse gelooft in het zelfservice concept. Hij besluit kokosbrood verpakt en voorgesneden te gaan leveren. Een goede beslissing, hij groeit uit tot de grootste kokosbroodfabrikant. In 1972 wordt vestiging in de binnenstad dan ook te klein. Er wordt verhuisd naar het nabijgelegen industrieterrein Lorentz.

Zoon Jan Theunisse komt steeds meer in beeld. Er worden nieuwe varianten ontwikkeld, geheel bereid met natuurzuivere ingrediënten. De kwaliteit, smaak en ambachtelijkheid zorgen voor een  groeiende afname van kokosbrood.

2000

Innovatie, groei en kwaliteit

Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen wordt een groter pand aan de Reaumurstraat betrokken. Er worden nieuwe recepten uitgewerkt  en er worden nieuwe ontwikkelingen doorgevoerd.

Zo is in 2008 de hersluitbare verpakking in gebruik gegaan. Waarmee het kokosbrood makkelijker bewaard kan worden en langer vers blijft. Er kwamen ook verschillende biologische varianten kokosbrood, en is Theha b.v. tegen de hoge kwaliteitsstandaard FSSC 22000 gecertificeerd.

2011

Groeien groeien en nog eens groeien

In 2011 verhuisd Theha weer naar een groter pand, dit maal aan de Nobelstraat, nog steeds in Harderwijk.

In 2018 is het gelukt een kokosbrood zonder toegevoegde suikers te ontwikkelen. Met trots werd het Kokosbrood Zero gelanceerd. Kokosbrood met de smaak zoals iedereen deze gewend is, maar dan zonder toegevoegde suikers!

Ook is het bedrijf in 2019 omgeschakeld naar een nieuw voedselveiligheidsmanagementsysteem.  Het is nu IFS Higher Level gecertificeerd, zodat invulling gegeven kan worden aan alle huidige en toekomstige kwaliteitswensen van klanten en consumenten.

2020

Wijdverbreid

Het kokosbrood en de kokosproducten van Theha b.v. zijn vandaag de dag niet meer weg te denken. Het kokosbrood ligt in vrijwel elke supermarkt en de kokosblokjes vliegen de wereld rond. Waar je ook komt, in de supermarkt, reformwinkel of delicatessenzaak, de producten van Theha b.v. kom je overal tegen!