De kokospalm

Reuzenboom in de tropen!

De kokosboom is eigenlijk een soort palmboom, maar is niet te verwarren met de palmboom waar de palm olie vandaan komt. Het is één van de belangrijkste bomen in de tropen. Dit komt ook door de kolossale grootte van de boom. De stam van een kokosboom kan wel 25 meter hoog worden ! De bomen groeien het beste dicht bij zee, in lager gelegen gebieden. Daar hebben ze voldoende grond- en regenwater.

Een kokospalm krijgt voor het eerst vruchten als deze vijf of zes jaar oud is. Maar pas na vijftien jaar zitten er echt veel kokosnoten aan de boom. Een volwassen boom kan wel 50 tot 100 noten per jaar afwerpen. Een kokospalm kan wel 50 jaar oud worden !

Oorspronkelijk groeide de kokospalm in Zuidoost Azië. In landen als India, Thailand, Maleisië, Sri Lanka en Indonesië. Maar tegenwoordig kan je deze boom in veel meer gebieden tegenkomen.

De kokospalm ontstaat namelijk uit het ontkiemen van een kokosnoot. De noten kunnen gemakkelijk drijven en hebben via de stroming van oceanen en zeeën verschillende andere gebieden in de tropen kunnen bereiken. De bomen groeien daarom nu ook in het Caraïbisch gebied en in delen van Afrika en Zuid-Amerika