De kokosnoot

Geen noot maar een vrucht!

De kokosnoot is de vrucht die aan de kokospalm groeit. De noot bestaat uit twee delen. Aan de buitenkant zit een harde stevige bruine schil die de noot beschermd. Het binnenste gedeelte bestaat uit wit vruchtvlees en een klein beetje kokosmelk dat drinkbaar is. Deze melk wordt ook wel klappermelk genoemd.

Een volwassen kokosnoot heeft een lengte van 30 tot 45 centimeter. De doorsnede is ongeveer 20 centimeter. De kokosnoot is daarmee een grote vrucht in vergelijking tot bijvoorbeeld appels, bananen en peren. Maar er zijn ook grotere vruchten als bijvoorbeeld de watermeloen.

In de tropen gingen mensen vroeger de jungle in om kokosnoten te rapen en te plukken. Maar er worden nu steeds minder noten écht uit de wilde tropen gehaald. De meeste kokosnoten worden nu gekweekt op plantages. Dit is een soort van akker in de tropen. Je kan dus eigenlijk zeggen dat er in tropische gebieden kokosboeren bestaan.

De boeren kunnen de kokosnoten op drie manieren oogsten. Ze kunnen wachten tot de noten uit de boom vallen, in de boom klimmen en de noten afsnijden of de noten vanaf de grond afsnijden met een mes aan een lange bamboestok. Het oogsten met een lange bamboestok gaat het snelst. Zo kunnen wel 250 bomen per dag geoogst worden.